Potrivit unui studiu realizat de site-ul britanic Give as you Live, proprietatea companiei de fundraising si tehnologie Everyclick, conversatiile pe Facebook si Twitter genereaza donatii si activitati de caritate.
Astfel, studiul arata ca 30% din sustinatorii actelor de caritate din Marea Britanie afirma ca de-a lungul timpului, campaniile de social media i-au inspirat sa faca donatii. Give as you Live este o platforma online care genereaza venituri pentru activitati caritabile atunci cand sustinatorii unor astfel de actiuni fac cumparaturi online. Fondurile provin din bugetul de marketing al retailerilor inscrisi pe site si nu presupun un cost suplimentar pentru cumparator.
“Este clar ca intr-o lume multi-canal cum este cea in care traim in prezent, una dintre multele provocari cu care orice organizatie se confrunta este reprezentata de directia catre care sa-si concentreze resursele. Obiectivul nostru prin cercetarile noastre permanente este sa ajutam activitatile caritabile scotand in evidenta cele mai bune canale pentru a comunica cu numarul tot mai mare de donatori digitali”, a declarat Polly Gowers fondatorul site-ului Give as you Live si CEO-ul Everyclick.
Potrivit studiului, 50% dintre respondenti au afirmat ca urmaresc activitatile caritabile favorite pe Facebook, in timp ce 20% dintre acestia le urmaresc pe Twitter. Totodata, Give as you Live a creat sase tipuri distincte de donatori digitali carora le-a dat un nume si a analizat modul in care aceste tipologii de oameni interactioneaza si doneaza in scop caritabil, care dintre ei folosesc instrumente specifice cum sunt smartphone-urile si in ce masura fac cumparaturi online.
Cele sase tipologii sunt:
- Family man Clive: 8% din respondenti – folosesc ocazional site-urile de sponsorizari online si mesajele text pentru a face donatii;
- Wealthy professional Jacqueline: 15% dintre respondenti – fac sponsorizari in mod regulat prin intermediul site-urile de donatii online;
- Affluent oldie Margaret: 13% dintre respondenti – doneaza in principal prin servicii de direct debit;
- Comfortable families Marie: 31% dintre respondenti – sunt cumparatori online impatimiti si folosesc platforma Give as you Live;
- Single young starter Neil: 18% dintre respondenti – cel mai probabil doneaza prin mesaje text;
- Squeezed families Rachel: 8% dintre respondenti – sunt foarte activi pe Facebook.
Nu in ultimul rand, studiul a scos la iveala si faptul ca activitatile caritabile din domeniul sanatatii si medical sunt cel mai probabil sprijinite de catre donatorii digitali inclusi in studiu, secondate de activitatile caritabile pentru copii. De asemenea, in cazul tuturor donatorilor, principalul motiv pentru vizitarea unui website pentru activitati caritabile a fost informarea. In plus, in medie, 22% dintre datile in care donatorii digitali au vizitat un site cu activitati caritabile au fost pentru a face o donatie. In schimb ultimul cel mai popular motiv pentru vizitarea unui astfel de site a fost cautarea unui loc de munca. Nu in ultimul rand, donatorii digitali inclusi in studiu au afirmat ca nu au fost inspirati de campaniile din presa scrisa sau de la TV pentru a face donatii, considerand cele doua canale de comunicare ca fiind printre cele mai putin inspirationale pentru o astfel de decizie. Studiul a fost realizat pe un esantion de 8.000 de donatori britanici. (A.D.)